Expositie Raggers rond de Baarg

 

 Raggers rond de Baarg

Expositie

Een familiegeschiedenis op de rafelrand

van Overijssel en Drenthe

De expositie is te bezichtigen van 18 augustus t/m 7 september 2018

(opening op zaterdag 18 augustus 2018 om 10:30 uur)

 


Over de streek rondom de Bisschopsberg en zijn bewoners is nog steeds weinig bekend. Het gebied is lang onopgemerkt gebleven en er bestaat nog altijd een clichébeeld over de Baargers die in het heideveld tussen Steenwijk en Havelte ploeterden voor hun bestaan. Het mag welhaast een wonder genoemd worden dat één van de vroegste bewoners van het gebied zijn persoonlijke herinneringen op papier heeft gezet. Zowel in verhaalvorm als via tekeningen en schilderijen.
Nog mooier is het, dat de familie Kuiper deze schat aan informatie altijd goed bewaard heeft. Aangevuld met oude archiefstukken van de familie uit de eerste helft van de negentiende eeuw, levert dit prachtige sfeerbeelden op.

In de expositie zijn tekeningen en schilderijen te zien, gemaakt door de gebroeders Geert en Hendrik Kuiper die beiden het leven op de Baarg tot onderwerp van hun schilderkunst hebben gemaakt. Het ligt dan in de bedoeling om ook het boek 'Raggers rond de Baarg' te presenteren. Dit boek is geschreven door Paula Kuiper, dochter van Geert, waarin zijn verhalen zijn opgenomen, geïllustreerd met tekeningen en schilderijen van de gebroeders. Aangevuld met diverse historische feiten en wetenswaardigheden over archeologische vondsten uit dit gebied is het een zeer interessant boekwerk geworden.

Dit dubbele eresaluut belicht zo in alle genuanceerdheid het wonen en leven van de baargers op de schrale zandgronden van de Bisschopsberg. De grond was er zo arm dat er alleen iets groeide als het eerst zes dagen water en dan de zevende dag stront had geregend. Maar het is ze gelukt!
(Dit is een aangepaste versie van de tekst van Liesbeth Hermans, Secretaris Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken)

Historische kaart 1886 1528295407782


olieverf 1967 Hendrik KuiperPERS olieverf Steenakkers 1952 Hendrik KuiperTek Hendrik Kuiper

Krijttek Geert KuiperPERS pastel Geert Kuiper

PERS olieverf Hendrik KuiperTek 16 08 1934 Geert KuiperPers tekening Klaasje door Geert Kuiper ongeveer 1931