4 kunstenaars die door hout bevlogen zijn

De expositie is te bezichtigen van 2 mei 2019 t/m 25 mei 2019

Groepsexpositie: Jan Piet van den Berg, Mots Kocic, Marcelle van der Leeuw, Henk Schouman.

Jan Piet van den Berg is opgegroeid in een agrarische omgeving in de buurt van Zoetermeer-Dorp. In vakanties ging hij struinen in de natuur, stenen en schelpen zoeken. Van takjes iets snijden had zijn belangstelling. Studeerde onderwijskunde, werkte als onderzoeker, docent, projectleider op dat gebied. Zo rond zijn veertigste maakte hij van beeldhouwen zijn tweede beroep. Hij is autodidact maar leerde veel van ervaren beeldhouwers.
Hij heeft in Wilhelminaoord een fijne plek om te werken gevonden: een kas in verval. Bijgaande foto’s zijn daar gemaakt. Afhankelijk van de plek waar ze staan geven zijn beelden een heel ander beeld. Ruw en robuust in de kas; bij een expositie hebben zij, schoongemaakt en opgepoetst, een andere uitstraling. Doorlopend aftasten met hand, ogen en geest zijn de basis van wat aan het ontstaan is bij het maken van de robuuste houten beelden van Jan Piet van den Berg.
e-mailadres: jpaberg@live.nl.

De objecten van Mots Kocic verraden zijn vakmanschap. Mots woont in Steenwijk maar hij is van oorsprong Kroatische meubelmaker. Zijn meesterschap is eerder te zien geweest in de fraaie kasten en kastjes die hij toonde bij de expositie ‘Zevensprong’ in januari 2018. Mots maakt ook aansprekende schilderijen.
e-mailadres: branimirkocic@gmail.com.

Marcelle van der Leeuw uit Meppel is een veelzijdige kunstenaar. Zij maakt schilderijen, vooral portretten. In 1999 heeft Marcelle een basiscursus meubel maken gedaan in Groningen. Daarna leerde zij bij een meubelmaker in Meppel de kneepjes van het vak. Voor de creatieve kant van het meubel maken volgde Marcelle lessen op de kunstacademie Artez in Zwolle. Daarna kwam er multifunctionele houtbewerkingsmachine en startte zij haar eigen bedrijf ‘Het Blad van de Bomen’.
In de kunstzinnige meubels van Marcelle zien we de schoonheid terug van de zorgvuldig gekozen houtsoorten met de nerven als ware het een schilderij. Het gaat over tafels en kunstobjecten die uit veel verschillende soorten hout zijn gemaakt. Van het resthout maakt Marcelle sieraden.
Portetten: https://www.marcellevanderleeuw.nl.
Houten objecten: https://hetbladvandebomen.exto.nl.

Henk Schouman is geboren in Den Haag, maar hij woont sinds 1976 in een oude boerderij in Oudega. Zijn hele leven is hij als autodidact bezig met het maken van kunst. Hij laat zich in zijn kleurrijke werk niet alleen door de natuur inspireren maar ook door mythische verhalen en legenden. De fijne houtsneden van Henk Schouman maken dit houten kwartet compleet.
website: https://www.henkschouman.nl
e-mailadres: henk@henkschouman.nl