Één paar kunstenaars – twéé keer speciaal

De expositie is te bezichtigen van 21 maart 2019 t/m 13 april 2019

Dubbelexpositie: Han van Hagen (etsen) en Lia van Rhijn (keramiek).

Han van Hagen en Lia van Rhijn wonen in Zuidwolde. Zij vormen een kunstenaarsechtpaar.
website: http://www.kunstduo.nl
e-mailadres: kunstduo@xs4all.nl

Han van Hagen (1944) heeft de aloude etstechniek als specialiteit. Zijn aandacht verschoof daarbij de laatste jaren naar dieren, met de nadruk op vogels. Niet het dier als soort, maar als individu. Zijn laatste project is de cassette ‘Die Raben’, geïnspireerd op het gedicht ‘Die Raben’ van Georg Trakl.
Bij kenners van de etskunst is Van Hagen een begrip. Ger Luijten, voormalig hoofdconservator Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum, Amsterdam, schrijft bijvoorbeeld: “Het is niet zo dat hij af en toe eens aan het etsen slaat. Het is een noodzaak.” Theo Laurentius, bekend van het TV programma ‘Tussen kunst en Kitsch’, merkt op: “Ik kijk al meer dan vijftig jaar naar prenten en dat maakt je kieskeurig. Erger nog: je wordt kritisch, op het sarcastische af. Als zo’n ets (van Van Hagen, red.) dat allemaal glansrijk overleeft dan mag je aannemen dat je met een blijvertje te maken hebt.” Midas Dekkers, schrijvende bioloog: “De stier bestaat niet. Wel heb je ‘de stier Herman’, ‘de stier van Potter’ en ‘de stier van Van Hagen’. Daar een ets van is geen illustratie, dat is een portret. Een portret van de stier en van Van Hagen. Han wist dat de slager zijn messen al aan het slijpen was, de stier wist nog van niks en toch zie je het naderend onheil boven zijn hoofd en in zijn ogen.”
Han woonde lange tijd in Nieuwkoop en je kunt rustig stellen, dat zijn etsloopbaan daar begonnen is. 25 jaar geleden verhuisde hij naar Zuidwolde in Drenthe. Sindsdien nemen dieren en vooral vogels als onderwerp een belangrijke plaats in. Hij woont samen met Lia van Rhijn daar in een natuurgebied. Op zijn erf heeft hij een eigen vogelkijkhut. Schotse Hooglanders zijn de naaste buren. Welkom in de rust van een atelier.

Naast het maken van etsen is Han van Hagen conservator van Beeldenpark de Havixhorst. Tevens verzorgt hij kunstvoorstellingen voor een geïnteresseerd publiek. Zo gaf hij onlangs nog de presentatie ‘Rembrandt en Trawanten’ in de bibliotheek van Steenwijk.

Werk van Han is opgenomen in de collecties van o.a. Rijksmuseum, Amsterdam; Gemeentemuseum, Den Haag; Prentenkabinet Leiden; Museum de Buitenplaats, Eelde; Drents Museum, Assen; Het Natuurhistorisch Museum, Rotterdam. In Galerie toont Han van Hagen werken uit de series ‘Landschap en natuur’, ‘Historisch’, ‘Viervoeters’, ‘Vogels’.

Lia van Rhijn volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Amersfoort en de Vrije Academie in Den Haag. Draailessen kreeg ze bij Delfos in Hazerswoude en bij Kees Hoogendam in Fochteloo. Ze exposeert regelmatig door het hele land.
Uit de grondstof klei ontstaan zowel ‘gedraaide werken’ als handgevormde sculpturen, waarbij zij zich niet laat beïnvloeden door de gangbare stromingen, maar haar eigen ideeën en fantasieën uitwerkt.
Haar thema’s zijn zeer uiteenlopend, van portretten en dierfiguren tot architectuurvormen en schalen. 40 jaar ervaring in kijken en vormen liggen ten grondslag aan haar werken.
Lia gebruikt de klei als drager van haar verhaal. Daarbij past ze haar techniek, de kleisoort en de afwerking aan.
In Galerie Steenwijk toont ook Lia van Rhijn haar werk in bepaalde projecten: ‘Trechterbekers’, ‘Ondertussen’, Schoonheid van verval’. Er zijn ook werken die niet in een project passen.