7 kunstenaars, 7 keer vakwerk

De expositie is te bezichtigen van 10 januari 2019 t/m 2 februari 2019

De eerste expositie van het nieuwe jaar in Galerie Steenwijk is traditioneel met 7 kunstenaars. Met werk in verschillende technieken van olieverf tot keramiek, van collage tot zentangle. Van figuratieve tot abstracte kunstwerken. Kunst die verrast of aan het denken zet of die misschien een hernieuwde kennismaking is, zoals met het werk van de in 2011 overleden kunstenaar Roel Smelt. Er valt genoeg moois te zien en te beleven, in ieder geval is het 7 x vakwerk van deze bevlogen kunstenaars uit onze regio

Kunstenaars in alfabetische volgorde; waar mogelijk is de naam de koppeling naar hun website.

Hélène Derkx : textiel en mixed-media
Hélène woont in Steenwijk. Als docent kunstgeschiedenis en beeldende vorming heeft zij veel geëxperimenteerd met materialen en technieken. Haar voorkeur gaat uit naar textiel met een verleden, dit vertelt een verhaal……….. Zij bewerkt deze stoffen met verf, met zeefdrukken, schetst erin met draden of ze manipuleert de stof met hitte en vertelt zo een ander verhaal. Haar grootste inspiratiebron zijn mensen in al hun facetten.

Geo Hultink : keramiek
Geo woont en werkt in De Klosse. Hij maakt al ruim dertig jaar keramiek, voornamelijk gebruiksgoed. Met deze installatie wil Geo een statement maken over de ellende die zich al jaren in Syrië afspeelt.

Jan Krikke : beelden
Jan woont en werkt in Giethoorn. Hij maakt schilderijen en beelden in brons en objecten in kunststof. Op deze expositie toont hij bronzen beelden.

Roel Smelt : Schilderijen
Roel werd in 1938 geboren in Den Haag en is in 2011 in Steenwijk overleden. Hij kreeg zijn opleiding bij diverse kunstschilders, waaronder Ton Albers. Hij volgde een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Na 17 jaar in het reclamevak was hij van 1973 tot aan zijn overlijden in 2011 werkzaam als zelfstandig kunstenaar. Hij werkte in olieverf, aquarel en pastel. Roel maakt ondermeer bloemen, portretten, landschap en stillevens.

Gijs Tielemans : Zentangle (Zen = meditatie, Tangle = verweven)
Gijs woont in Steenwijk. Het is de pseudoniem van degene die dit werk heeft gemaakt als therapie. Daarbij zorgde de inspanning om de zeven deugden naar beeld te vertalen ervoor dat de ratio zich ontspande. De zengtangle-techniek is hierbij de inspiratiebron.

Harm Visserman : Schilderijen
Harm woont in Oldemarkt. Zijn voorkeur gaat aanvankelijk uit naar pentekenen en aquarelschilderen. Die maakte in de jaren ’90 plaats voor pastelkrijt. Na deze ontdekking bleef hij daar onlosmakelijk aan verbonden. Zijn werk is realistisch van aard; de Kop van Overijssel is vaak zijn inspiratiebron. Niet alleen de natuurgebieden van de Weerribben en de Wieden, maar ook de karakteristieke dorpjes en stadjes als Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove, Zwartsluis en Paasloo, en natuurlijk zijn woonplaats Oldemarkt bieden vele mogelijkheden en onderwerpen om te schilderen. Hij heeft iets met oude schepen en riet. Harm wordt ook vaak geraakt door de prachtige effecten van zonlicht, of door bijvoorbeeld de winterse kou of mistige ochtenden. Vandaar dat hij graag probeert het landschap uit te drukken in specifieke sferen, kleuren en jaargetijden.

Hendrik : Collages
‘Hendrik’ is de pseudoniem van Henk van de Wal, woonachtig in Steenwijk. Hij maakt collages van kranten, foto’s, papier en acryl, een gemengde techniek waarbij de foto’s en eigen waarneming de basis zijn voor het werk. Deze collages zijn het resultaat van een intensief proces van scheuren, schuren, lakken en plakken. Laag over laag wordt met papier een heel eigen wereld te gecreëerd; achter ieder werk zit dan ook steeds een ander verhaal. Het werk is autonoom en sluit bewust niet aan bij bestaande kunstvormen en stromingen.