21 september t/m 21 oktober 2023

Jan Katers was als kunststof-technoloog verbonden aan “Het Poppenrijck”, een Steenwijker onderneming waar kunststof Wildebraspoppen werden gemaakt. Hij wist precies de mogelijkheden van kunststof en zo ontstonden de eerste bochten uit warmgemaakte PVC-buis. In het jaar 1959 rolden de eerste spuitgiethulpstukken van de machine en zo vervolgde Jan Katers zijn loopbaan bij DYKA.

Daarnaast was hij echter een begenadigd tekenaar en schilder. Hij wilde met hart en ziel de kunstkant op, maar besefte dat dit niet altijd genoeg “brood op de plank” zou betekenen voor zijn vrouw en twee kinderen. Katers’ stijl van werken is heel breed: van tekeningen, landschappen, stillevens tot aan abstracte schilderijen. Naast het schilderen naar beeld deed hij ook inspiratie op bij verschillende schilders uit de regio, waaronder Hendrik Broer uit Giethoorn en Charles Moen uit Steenwijk.

Jan Katers heeft vele tekeningen en schilderijen nagelaten. Op 9 oktober van dit jaar is het 100 jaar geleden dat hij in Steenwijk werd geboren. Daarom heeft zijn familie 2023 aangeduid als herdenkingsjaar. Zowel in Galerie Steenwijk als in het Stadsmuseum is daarom een expositie aan hem gewijd.

Voor meer informatie en een indruk van de schilderijen kunt u kijken op: www.jankaters.nl maar een bezoek aan beide exposities geeft natuurlijk een nog veel mooiere indruk!