Daniel Douglas

22 oktober t/m 28 november 2020

Daniël Douglas uit Zwolle schildert met een nieuw licht. Hij groeide op op het platteland van Nederland (Dedemsvaart, 1984) en bracht zijn jeugd door in het landschap dat zo beroemd is afgebeeld door de Nederlandse 17e-eeuwse schilders. Lage, wijde horizonten en woeste wolkenluchten, de bekende beelden waarmee hij opgroeide, vormden een solide basis voor Douglas’ latere werk.

Al op jonge leeftijd wilde Daniël schilder worden. Hij liep in 2004 stage bij kunstenaar Maarten Welbergen. Hier leerde hij de basisprincipes van olieverf en proportioneren. Een jaar later studeerde hij verschillende klassieke teken- en schildertechnieken en leerde hij kritisch observeren aan de Florence Academy of Art in Italië.

De stijl van Douglas’ werk is vooral realistisch; zijn schilderijen verbeelden alledaagse taferelen, landschappen, stillevens en portretten. In zijn werk spelen de esthetiek van licht en natuur een belangrijke rol. Door in lagen te werken creëert Douglas een rijke compositie met diepe kleuren.

“Schilderen is voor mij letterlijk een manier om dromen waar te maken. Ik ben aan het dagdromen, heb een beeld in mijn hoofd en, terwijl ik eraan werk, ontstaat het. Ik kan echt genieten van dit proces en ik deel graag mijn fantasie met de wereld.”

Sinds 2012 werkt Douglas aan zijn serie ‘New Light’ die de stijl van de oude meesters combineert met kunstmatige lichtbronnen uit onze moderne tijd. In dit werk voel je de magische sfeer die dit licht creëert. Douglas is niet van plan te zeggen dat deze nieuwe technologie goed of slecht is, maar toont ons de visuele effecten van modern licht, gezien door het oog van de kunstenaar.

Als een oude meester laat Daniël zijn licht schijnen in zijn olieverfschilderijen. Hij beoefent het ambacht van schilderen zoals de oude meesters, maar met een aan de huidige tijd aangepast (licht)beeld. Het zijn werken met een geheel eigen kijk op de wereld.

Door het kleurgebruik en de fijne schildertechniek is Daniël in staat zijn schilderijen een magische sfeer mee te geven die boven de alledaagse werkelijkheid uitstijgt. Of het nu portretten of stillevens zijn, zijn vakmanschap komt tot uiting tot in de kleinste details. Het verraadt in ieder geval zijn fascinatie voor de oude meesters en hun manier van schilderen.

Daniëls werk was al te zien in verschillende galerieën en musea zoals Gemeentemuseum Den Haag, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum de Fundatie in Zwolle, Noord Brabants Museum, Jan Van Der Togt Museum in Amstelveen en Drents Museum in Assen.

Daniël Douglas maakt snelle portretschilderijen op locatie. Deze kleine portretten, gemaakt met olieverf, zijn binnen een uur klaar.
Helaas kan de officiële opening door de corona-maatregelen niet doorgaan, anders had u dit zelf kunnen ervaren.
Het is mogelijk om Daniel Douglas te boeken als live portretschilder voor speciale evenementen.

Naast schilderijen uit de serie ‘New light’ worden in deze expositie ook andere schilderijen, snelle portretten en keramisch werk van Daniël Douglas getoond.

Website: https://www.danieldouglas.nl/

Contact: contact@danieldouglas.nl