Harm Prinsen

24 juni t/m 17 juli 2021

Harm Prinsen uit Zuidveen (geboren in 1947 in Wetering) zal een ruime serie van zijn schilderijen exposeren. Hij is een multi-talent. Hij schildert , maakt prachtige beelden en was vooral ook onderwijzer. Generaties Steenwijkers zijn door hem en zijn vrouw Harma, wereldwijs gemaakt.

Prinsen is een bescheiden mens en ook een bescheiden kunstenaar. Hij exposeert voornamelijk in eigen huis en tuin in Zuidveen, zonder daar verder veel ruchtbaarheid aan te geven. De kunstwerken die daar staan en hangen zijn het waard om gezien en bewonderd te worden. Harm is een erkend schilder. Ondanks zijn schroom om in het voetlicht te treden heeft hij zeer hoogstaande exposities op zijn naam staan, bijvoorbeeld het rijksmuseum Twente en is er in landelijke dagbladen en in televisie-reportages aandacht besteed aan zijn kunstwerken en aan zijn persoon.

Zijn schilderijen zijn surrealistisch en vaak sprookjesachtig te noemen. Hij maakt gebruik van dingen uit de werkelijkheid, maar deze worden op een fantasierijke manier gebruikt en zodanig gecombineerd in zijn composities zodat een beeld ontstaat wat we in de werkelijkheid nooit tegen zouden komen. Zijn onderwerpen komen uit de eigen omgeving, landschappen uit Noordwest Overijssel. Ze vallen qua kleur ook op door hun bescheidenheid. Juist door gebruik van rustige kleuren komen de vormen en bijzondere afbeeldingen beter tot hun recht.

Prinsen ziet zijn beeldentuin als afleiding; een soort bezigheidstherapie met als praktische waarde dat waar een beeld staat er geen gras behoeft te worden gemaaid.